Tulpen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de tulp van oorsprong geen Nederlandse bloem. De oorsprong van de tulp ligt in Turkije en is de naam tulp afkomstig van het Perzische woord tulipan wat tulband betekent. Als symbool van hun status droegen Ottomaanse Sultans uit Perzië namelijk een tulp op hun tulband.
De Nederlandse plantkundige Carolus Clusius heeft de tulp rond 1593 in Nederland voor het eerst met naam en toenaam geïntroduceerd in de door hem geleide Hortus botanicus Leiden.
De bloembol behoort tegenwoordig wel tot één van de grootste exportproducten van ons land en trekken we massaal toeristen van over de hele wereld naar de Keukenhof en de tulpenvelden.

Tulpen zijn eigenlijk altijd in de mode. Er zijn zoveel soorten, kleuren en vormen dat ze niet meer uit ons leven weg te denken zijn. Enkele bloemen, dubbele bloemen, gefranjerd, slank of rond. De tulp voelt zich in elke vaas en in elk interieur thuis. Hiermee komt de tulp dan ook op de tweede plaats van de meest verkochte snijbloemen per jaar, want alleen van de roos (die het hele jaar door verkrijgbaar is) worden meer stelen verkocht. Wist u dat tulpen niet in een warm klimaat gekweekt worden, omdat ze een koude nacht en een koude winter nodig zijn om te kunnen groeien?!

Verzorgingstips:
Altijd de stengels schuin afsnijden en in een schone vaas met water op kamertemperatuur plaatsen. Tulpen kunnen slecht tegen zon en warmte. Kies daarom een koele niet zonnige standplaats.
Vermijd rijpend fruit in de buurt van de tulpen. Net als bij alle andere bloemen zal het ethyleengas dat daarbij wordt geproduceerd de tulp sneller doen verouderen.