Hortensia

Hydrangea macrophylla, de hortensia met opvallend grote randbloemen of een bolvormige bloeiwijze, is wel de bekendste hortensia. De plant is te gebruiken als kamerplant, in de tuin en op het balkon. Hortensia wordt gekweekt in de opvallendste kleuren: zuiver wit, licht en donkerroze, licht- en donkerblauw en oranjeroze tinten.

lees meer

Ranonkel

Ranunculus is de botanische naam van een groot geslacht van ongeveer 400 soorten planten in de familie en komt over vrijwel de gehele wereld voor. Het bevat onder andere de boterbloemen. Alle bekende hybriden zijn kruisingen van Ranunculua asiaticus.

lees meer

Kaaps viooltje

De Saintpaulia behoort tot de familie Gesneriaceae. Er is geen relatie met het viooltje zoals vele mensen denken. De Saintpaulia is genoemd naar Baron Walter von Saint Paul St. Claire. Deze ontdekte het Kaaps viooltje in de Usambara bergen te Tanzania tegen het einde van de negentiende eeuw. De oorspronkelijke soort is donkerblauw-violet gekleurd.

lees meer

Tulpen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is de tulp van oorsprong geen Nederlandse bloem. De oorsprong van de tulp ligt in Turkije en is de naam tulp afkomstig van het Perzische woord tulipan wat tulband betekent. Als symbool van hun status droegen Ottomaanse Sultans uit Perzië namelijk een tulp op hun tulband.

lees meer

Anemonen

Anemonen (Anemone) zijn overblijvende, kruidachtige planten uit de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). Ze komen voornamelijk voor in noordelijke gematigde gebieden. Ze hebben gelobde bladeren en grote bloemen met duidelijke kelkbladeren. Er zijn ongeveer 120 soorten, waarvan er drie in Nederland en België in het wild voorkomen: Blauwe anemoon, bosanemoon en de gele anemoon.

lees meer

De narcis

Narcis (Narcissus) is een geslacht van bolgewassen uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). Oorspronkelijk komt de narcis uit de Pyreneeën, de Alpen en het Middellandse Zeegebied en werd in 1561 voor het eerst naar Nederland gebracht.

lees meer

Rozen valentijnsdag

Op 14 februari is het Valentijnsdag, een 'dag met een gouden randje'. Een dag om uw liefde (anoniem) te verklaren aan iemand die u in stilte bemint. Maar ook om uw partner opnieuw te laten merken hoeveel hij of zij voor u betekent. Of zelfs om 'bijzondere' vrienden te tonen hoeveel hun vriendschap u waard is.

lees meer

Sleutelbloem

Primula is een verkleinwoord van ´Primus´, dat ´eerste´ betekent. De plant is dan ook een voorjaarsbode bij uitstek. De soortnaam ´acaulis´ betekent ´zonder stengel´. De bloemen van Primula acaulis hebben geen bloemsteeltjes, maar zitten direct boven op het blad.

lees meer

Blauw druifje

Muscari komt van het Latijnse: muscus (muskusachtig). Sommige species zijn omgeven door deze muskusgeur. Het geslacht Muscari bestaat uit een dertigtal species afkomstig uit het gebied rond de Middellandse zee. Bekend onder de verzamelnaam blauwe druifjes.

lees meer